Per a una persona que li agrada caminar, les creus de terme són encara una veritable referència. Ens marquen el moment d'arribar o de sortir d'un poble.
Antigament, quan encara no hi havia GPS i tothom anava caminant o a cavall, tenien una importància que avui dia recuperen a alguns llocs, sovint reubicades a les omnipresents rotondes.
En qualsevol cas, són molts cops una veritable obra d'art, humil i modesta, però d'art, al cap i a la fi. Des d'ací, com a caminaires, les volem reivindicar.


dilluns, 4 de juny del 2012

El Vilosell, per Rondador.
Rondador ens porta aquest cop a un preciós poble de les Garrigues, el Vilosell. Com sempre, fotos i informació:

El Vilosell, bonic poble de les Garrigues. I no dic bonic per dir, sinó de tot cor. Un dels meus pobles preferits, gaudeixo quan puc passejar pels seus carrers com en pocs pobles m'ha passat. Recomano anar-hi, amb tota franquesa.
Com no podia ser d'altra manera, El Vilosell té creu de terme, i de categoria. No només una, en té dues, una "bona" i una altra "mediocre". La "bona" està a la plaça Sant Sebastià, davant la capella del mateix nom. Ben a prop d'on, encara avui dia, hi ha el portal sud de la població. Portal on arriben els camins/carreteres a Vallclara, Pobla de Cérvoles i Vinaixa. Per tant, una creu de camins en tota regla, de noms i de fets. Antiga del gòtic (si no vaig errat), té l'acostumada configuració "cara crist-cara verge" acompanyada per sota amb una rotllana de personatges il·lustres o sants, i algun que altre escut heràldic relacionat amb la seva fabricació.

Són les fotos de baix.

L'altra creu, més mediocre, ésa la placeta de la Creu.  És a l'extrem Oest del poble, i no semblava indicar cap camí interessant, ni mirant un bon mapa. Així que no sé ben bé per quin motiu està precisament allí. Algú ho sabrà i ens ho dirà, si tenim sort.
Sobre la creu, és evident que és del tipus més senzill, tan senzill que sospito que no és creu, sino component de calvari. Però no passo de sospita, per que no vaig trobar cap de les seves companyes, si era calvari. És evident també que es va trencar i va ser reparada. Faig notar que en l'engrossament superior del pilar hi ha una creu gravada, per la qual cosa tenim "dues creus en una". El món de les creus està ple de sorpreses!.

Són les fotos de dalt.
 
Moltes gràcies per l'explicació, les fotos i la recomanació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada