Per a una persona que li agrada caminar, les creus de terme són encara una veritable referència. Ens marquen el moment d'arribar o de sortir d'un poble.
Antigament, quan encara no hi havia GPS i tothom anava caminant o a cavall, tenien una importància que avui dia recuperen a alguns llocs, sovint reubicades a les omnipresents rotondes.
En qualsevol cas, són molts cops una veritable obra d'art, humil i modesta, però d'art, al cap i a la fi. Des d'ací, com a caminaires, les volem reivindicar.


dimarts, 22 de maig del 2012

Villalba dels Arcs, per Rondador.



Més fotos i informació del company Rondador, a qui tornem a agrair la bona feina, aquest cop creus que no es pot dir que siguin de terme, però sí que són creus, vet-ho ací:

Més Vilalba dels Arcs, aquest cop una creu de terme? i un mamotreto inqualificable que voldria ser una creu.
La primera és una creu, no hi ha dubte, i damunt una peanya, que ja li dóna com certa categoria. Però tinc dubtes seriosos sobre ella. Primer per la creu mateixa, per la factura tan senzilla però sobretot per la grandària, doncs tot el conjunt creu i peanya amida menys que una persona tirant a baixa. Va anar de poc de no veure-la... I segon (i aquí tenia el dubte gros) per l'indret on és, simplement a la cuneta de la carretera a Gandesa, a uns 200/300 metres fora el poble, en una recta, que no indica ni cruïlles, ni corbes, ni res. Possiblement és una d'aquestes creus que d'un temps ençà apareixen allí on hi ha hagut un accident mortal de trànsit, només que millor feta que les habituals.
El segon cas encara és pitjor, Es tracta d'un totem?, monolit?, creu? que és a la plaça la Vila, davant l'ajuntament. La inscripció no deixa dubtes del que commemora, els "caidos por España" en certa guerra de nefast record. No cal dir més, oi?. Una taca en un per altra banda molt interessant i bonic poble de la Terra Alta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada