Per a una persona que li agrada caminar, les creus de terme són encara una veritable referència. Ens marquen el moment d'arribar o de sortir d'un poble.
Antigament, quan encara no hi havia GPS i tothom anava caminant o a cavall, tenien una importància que avui dia recuperen a alguns llocs, sovint reubicades a les omnipresents rotondes.
En qualsevol cas, són molts cops una veritable obra d'art, humil i modesta, però d'art, al cap i a la fi. Des d'ací, com a caminaires, les volem reivindicar.


diumenge, 27 de maig del 2012

Tamarite de Litera, per Rondador.


Més creus de Rondador i més informació, que transcrivim:

Tamarite de Litera, co-capital de la comarca (La Litera, evidentment) junt a Binéfar. Té una creu bastant notable en un extrem del passeig "del Hortaz", que és un punt d'entrada al nucli antic de la població (això referma la idea que la creu podria ser de debò). Potser no s'aprecia prou en la foto, però té una alçada considerable, imposa bastant. Resulta evident que hauríem de parlar d'una "creu-font", però a la vista està que la creu predomina clarament sobre el component font. Parlant sobre la creu estrictament, té l'habitual doble cara, Crist per una banda, Marededéu per la contrària. Sota la creu hi ha la també bastant habitual "rotllana" de personatges que en aquest cas destaca especialment, ben bé més gran que la pròpia creu. No obstant, enlloc posa que sigui medieval. La única datació visible és un immens 1900-1982 en un lateral del basament que no he pogut saber què significa, però potser es refereix a la font de sota.

Moltes gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada