Per a una persona que li agrada caminar, les creus de terme són encara una veritable referència. Ens marquen el moment d'arribar o de sortir d'un poble.
Antigament, quan encara no hi havia GPS i tothom anava caminant o a cavall, tenien una importància que avui dia recuperen a alguns llocs, sovint reubicades a les omnipresents rotondes.
En qualsevol cas, són molts cops una veritable obra d'art, humil i modesta, però d'art, al cap i a la fi. Des d'ací, com a caminaires, les volem reivindicar.


dissabte, 5 de maig del 2012

Anglesola, per Rondador.


 D'Anglesola, Rondador ens porta aquest cop fotos i informació d'una creu.
Moltíssimes gràcies!
En el cas d'Anglesola, la creu que ja teníem al bloc era en una de les entrades del poble i es va traslladar on és ara, al lateral de l'església. No he pogut esbrinar quan ni per què.
Però Anglesola té també una segona creu de terme amb tots els requisits de ser digna del nom, està en la plaça Santa Anna. Del segle XV, gòtic tardà (hi ha dubtes, en això), en diuen "creu dels Anglesola" per que el seu escut d'armes familiar està esculpit en la base, i està declarada BCIN per la Generalitat des de 1980, tot el conjunt monumental que hi ha al poble.
Segons diuen les fonts consultades, la creu ha passat les seves aventures (i no poques) però sempre ha estat refeta en el mateix emplaçament uns metres cap aquí, uns metres cap allà, on havia estat el portal oriental del poble antic.
Encara havia una tercera creu, que només es diu que ha desaparegut, sense més dades.
(Fonts: web municipal i web comarcal Urgell).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada