Per a una persona que li agrada caminar, les creus de terme són encara una veritable referència. Ens marquen el moment d'arribar o de sortir d'un poble.
Antigament, quan encara no hi havia GPS i tothom anava caminant o a cavall, tenien una importància que avui dia recuperen a alguns llocs, sovint reubicades a les omnipresents rotondes.
En qualsevol cas, són molts cops una veritable obra d'art, humil i modesta, però d'art, al cap i a la fi. Des d'ací, com a caminaires, les volem reivindicar.


dissabte, 9 de juliol del 2011

Sant Cugat del Vallès, per l'Adam Picon.



Avui, de la mateixa forma que amb els campanars, l'Adam envia unes fotografies de la Creu de terme del camí dels Monjos, a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental). Aquesta creu és dels segles XIII - XV, d'estil gòtic. La seva ubicació original era al Camí dels Monjos, prop de Can Mates. Va ser derruïda l'any 1936, com a consecuència de l'exaltació d'ànims del moment. Tot i així, per sort de la creu, les seves restes van ser recollides per un santcugatenc, podent-se realitzar la seva restauració l'any 1940. La seva ubicació actual és davant del monestir.
Es tracta d'una creu de perfil flordelisat que mostra a l'envers el Crist crucificat i al revers la Mare de Déu amb el Nen.
Adjunta també una fotografia del Fons Salvany de l'any 1915 a la seva localització original.

Font: www.poblesdecatalunya.cat

Moltes gràcies!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada