Per a una persona que li agrada caminar, les creus de terme són encara una veritable referència. Ens marquen el moment d'arribar o de sortir d'un poble.
Antigament, quan encara no hi havia GPS i tothom anava caminant o a cavall, tenien una importància que avui dia recuperen a alguns llocs, sovint reubicades a les omnipresents rotondes.
En qualsevol cas, són molts cops una veritable obra d'art, humil i modesta, però d'art, al cap i a la fi. Des d'ací, com a caminaires, les volem reivindicar.


dimarts, 8 de febrer del 2011

Conesa, per l'Adam Picon.











Una tramesa més de gran valor de l'Adam Picon, amb informació i fotos d'arxiu.
Avui fotos de les dues creus de terme que hi ha a Conesa (Conca de Barberà). La de dalt és la Creu del Portal Reial, situada al costat del Portal Reial. Es tracta d'una creu que té una base de tres escales. El seu pilar o fust és d'una única peça, de secció pentagonal i de 8m d'alçada. La part superior, el capitell, té un baixrelleu amb imatges dels apòstols i els escuts de la corona catalano-aragonesa, dels Cervera i dels Montpaó. Al seu moment estava coronada per una creu gòtica, de la qual només en resta el nus.
Aquesta creu és datada dels segles XIV-XV. Va ser restaurada "in situ" al novembre del 2010.
Adjunto una fotografia del fons Salvany del 1923.

La creu de terme de baix és la del Camí vell de Savella o camí de Forès. Aquesta té un fus o pilar hexagonal de 1,7m d'alçada. Al seu damunt hi trobem una estel·la funerèria de tipus discoïdal, la qual té a l'anvers una creu i al revers un escut esborrat. Va ser restaurada a finals del s.XX pel montblanquí Ismael Balanyà amb motiu del trasllat a la seva nova ubicació (al costat del campanar).

Font: Consell Comarcal de la Conca de Barberà (CCCB).
Moltes gràcies, Adam.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada