Per a una persona que li agrada caminar, les creus de terme són encara una veritable referència. Ens marquen el moment d'arribar o de sortir d'un poble.
Antigament, quan encara no hi havia GPS i tothom anava caminant o a cavall, tenien una importància que avui dia recuperen a alguns llocs, sovint reubicades a les omnipresents rotondes.
En qualsevol cas, són molts cops una veritable obra d'art, humil i modesta, però d'art, al cap i a la fi. Des d'ací, com a caminaires, les volem reivindicar.


dilluns, 29 d’abril del 2013

Galícia, per Juan Reus.

Com al bloc de campanars, al que us remeto perquè a la mateixa foto hi ha una creu, aquest cop en Juan Reus ens porta una diapositiva escanejada que va fer el 1986 en un viatge a Galícia.
Ens diu que Combarro és un deliciós poble mariner.
Moltes gràcies, Juan.

dissabte, 27 d’abril del 2013

Inca, per Juan Reus.


Aquesta és la creu de n'Osonas, a Inca, restaurada després d'una destrucció. Com sempre des de Mallorca, ens n'envia les fotos l'amic Juan Reus.
Moltes gràcies. 

dimarts, 23 d’abril del 2013

Argonautes.

En el darrer núm. de la revista Argonautes hi hem col·laborat. 
Per aquest motiu, l'hem rebuda a casa.
Doncs la sorpresa ha estat aquest article.
Els autors d'aquest bloc no som els únics interessats en les creus de terme!

dissabte, 20 d’abril del 2013

Felanitx, per Juan Reus.


Per increïble que sembli, a Mallorca encara hi ha m,és creus que no són a aquest bloc, avui el Juan ens envia la de Na Dolenta, a Felanitx. Que ens explica que data del segle XVI, però que fou destruïda i reemplaçada per la creu Nova.
Teniu un tresor, a les illes, i tu ens el fas gaudir a tots. Gràcies, Juan.

dimarts, 16 d’abril del 2013

Felanitx, per Juan Reus.


En Juan Reus torna a enviar fotos i informació, la transcrivim completa.
La creu d´es Carritxó o de na Galiana es una creu d'estil neogòtic que va ser beneïda el 23 d´abril de 1917 i construïda per l´escultor Joan Obrador amb el diseny de Guillem Reines. Es troba a la cruilla del cami que du a es Carritxó deixant el poble de Felanitx, bastida damunt base de tres graons és de fust i capitell octogonals. 
Moltes gràcies, Juan.

dissabte, 13 d’abril del 2013

Porreres, per Juan Reus.


En Juan Reus -moltes gràcies!- ens envia avui la creu de la Drecera, a Porreres, que diu que és del segle XVII i substitueix el quart goig de la pujada al Mont Sió.

dimarts, 9 d’abril del 2013

Artà, per Juan Reus.


Aquesta d'avui és la creu del camí dels Olors, a Artà, i ens l'envia com sempre el Juan Reus, que també explica que va ser bastida el 1939 en substitució de la predecessora, que va ser destruïda.
Hi ha l'escut d'Artà i, com a la majoria, Crist crucificat.
Moltes gràcies, Juan.

divendres, 5 d’abril del 2013

Calvià, per Juan Reus.


Aquesta creu és la Dels Moncada, bastida el 1887 en memòria de Guillermo Sànchez i el seu nebot Ramón a la batalla de Porto Pi el 14 de setembre de 1229.
Informació i foto, és clar, ho devem tot a l'amic Juan Reus.
Moltes gràcies de nou.