Per a una persona que li agrada caminar, les creus de terme són encara una veritable referència. Ens marquen el moment d'arribar o de sortir d'un poble.
Antigament, quan encara no hi havia GPS i tothom anava caminant o a cavall, tenien una importància que avui dia recuperen a alguns llocs, sovint reubicades a les omnipresents rotondes.
En qualsevol cas, són molts cops una veritable obra d'art, humil i modesta, però d'art, al cap i a la fi. Des d'ací, com a caminaires, les volem reivindicar.


dimecres, 23 de febrer del 2011

La Morera de Montsant.

No sé ben bé si comptar-la com a creu de terme, és d'aquelles de la Santa missió, però acceptarem pop com a animal de companyia...

dilluns, 21 de febrer del 2011

Montblanquet, per l'Adam Picon.


L'Adam porta del més enllà de la Conca aquestes fotos tan bones, són de Montblanquet, com sempre, li ho agraeixo molt i transcric totalment les seves informacions.
Creu de terme de Montblanquet. Com es pot veure a la fotografia, es tracta d'una reconstrucció (imaginem que gens fidel, ja que s'ha fet aprofitant diversos corrons agrícoles) al lloc on hi deuria haver l'original. Es troba a la sortida/accés del poble, just al costat d'un corriol GR que du cap al Santuari del Tallat

divendres, 11 de febrer del 2011

La Guàrdia dels Prats per l'Adam Picon.

L'amic Adam segueix treballant per a que puguem gaudir de les creus de terme que es troba pel camí, aquest cop n'és una de la Guàrdia dels Prats, a la Conca de Barberà.
Moltes gràcies, Adam.

dimarts, 8 de febrer del 2011

Conesa, per l'Adam Picon.











Una tramesa més de gran valor de l'Adam Picon, amb informació i fotos d'arxiu.
Avui fotos de les dues creus de terme que hi ha a Conesa (Conca de Barberà). La de dalt és la Creu del Portal Reial, situada al costat del Portal Reial. Es tracta d'una creu que té una base de tres escales. El seu pilar o fust és d'una única peça, de secció pentagonal i de 8m d'alçada. La part superior, el capitell, té un baixrelleu amb imatges dels apòstols i els escuts de la corona catalano-aragonesa, dels Cervera i dels Montpaó. Al seu moment estava coronada per una creu gòtica, de la qual només en resta el nus.
Aquesta creu és datada dels segles XIV-XV. Va ser restaurada "in situ" al novembre del 2010.
Adjunto una fotografia del fons Salvany del 1923.

La creu de terme de baix és la del Camí vell de Savella o camí de Forès. Aquesta té un fus o pilar hexagonal de 1,7m d'alçada. Al seu damunt hi trobem una estel·la funerèria de tipus discoïdal, la qual té a l'anvers una creu i al revers un escut esborrat. Va ser restaurada a finals del s.XX pel montblanquí Ismael Balanyà amb motiu del trasllat a la seva nova ubicació (al costat del campanar).

Font: Consell Comarcal de la Conca de Barberà (CCCB).
Moltes gràcies, Adam.

dijous, 3 de febrer del 2011

Santa Coloma de Queralt, per l'Adam Picon.











Avui l'Adam envia unes fotos de la creu de terme de la Font de Canelles, dins el nucli urbà de Santa Coloma de Queralt.
Aquesta creu es troba al costat de la Font dels Comtes, bé, per ser exactes es tracta d'una còpia, ja que la original es troba a l'església de Santa Maria de Bell-Lloc, a Santa Coloma de Queralt mateix. Es tracta d'una creu gòtica dels segles XIV-XV amb unes escenes precioses de la passió.
Les acompanya d'unes fotos del fons Salvany del 1923.
Moltes gràcies, Adam, altre cop.